Transitie UGent

Transitie UGent is een denktank van geëngageerde personeelsleden en studenten, experts en beleidsvoerders, die ervan overtuigd zijn dat de UGent een belangrijke rol kan spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling. De denktank dient als een open vernieuwingsnetwerk, waarin jullie samen met ons het  enthousiasme hoog kunnen houden, nieuwe acties en suggesties kunnen aanbrengen en nauw betrokken kunnen blijven bij het duurzaamheidsbeleid van de UGent.

Welkom op onze corona-proof-editie. Elke week zetten we een ander duurzaamheidsthema in de kijker en kan je online/offline mee volgen, brainstormen, meewerken, ...

Meer info op: https://www.greencommunity.be/run-the-climate

29 oktober: Voorstelling energiebeleid@UGent: Benieuwd naar hoever staat het met die transitie naar fossielvrije campussen? Met die zonnepanelen? En met die stappen om onze infrastructuur efficiënter te gebruiken? We stellen het graag aan u voor!

Link wordt na inschrijving doorgestuurd29/10/2020 12:30 - 13:30N\A

5 november: Denktank Transitie UGent over DiversiteitIn 2019 stelde de UGent een nieuw en uitgebreid diversiteitsplan op. Daarbij werd een diversiteitscoördinator aangeworven en werd imam Khalid Benhaddou aangesteld als opdrachthouder Diversiteit aan de UGent.

Twee doelstellingen uit het UGent-diversiteitsplan behelzen het verhogen van diversiteit (in al zijn vormen) in de auditoria en de door- en instroom van studenten met een migratieachtergrond. Een niet vanzelfsprekende oefening die de nodige inspanningen vraagt. De Black Life Matters acties brachten deze laatste doelstelling nog meer in de kijker.

Samen met studenten, experten en beleidsmakers bekijken we de doelstellingen, te nemen hordes, mogelijke aanpakken en de huidige acties rond een verhoogde diversiteit in onze instelling.

Link wordt na inschrijving doorgestuurd05/11/2020 12:30 - 13:30N\A

12 november: Denktank Transitie UGent over groen en biodiversiteit: Voor de verdere uitrol en realisatie van het biodiversiteitsplan moeten we maximaal inzetten op actieve betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen: samen plannen, samen planten, samen tuinieren, samen onderhouden, samen plukken, samen verpozen, samen bedenken, samen realiseren. Doe mee!

Link wordt na inschrijving doorgestuurd12/11/2020 12:30 - 14:00N\A

On campus

Green Hub (sint-Pietersnieuwstraat 33, benedenverdieping UFO)12/11/2020 12:30 - 14:0015

19 november: Denktank Transitie UGent over duurzaam waterbeleid: De UGent bespaarde de voorbije 20 jaar ongeveer 40% stadswater, ondanks alle gebouwen die erbij gekomen zijn. Een waterbeleidsplan kan een leidraad zijn voor de komende 10 jaar. En zoals steeds hebben we voor het maken van straffe plannen experten, beleidsmedewerkers en geëngageerde beleidsmedewerkers nodig!

Link wordt na inschrijving doorgestuurd19/11/2020 12:30 - 14:00N\A

On campus

Green Hub (Sint-Pietersnieuwstraat 33, benedenverdieping UFO)19/11/2020 12:30 - 14:0013

26 november: Over het muurtje kijken naar afvalarme studentenresto's: (topic nog even onder voorbehoud) De UGent plant een inhaalbeweging rond afvalbeperking in studentenresto's en kantines. We laten ons inspireren door initiatieven en acties die onze collega's bij UA en VUB ondernamen om wegwerparme omgevingen te creëren. Welke projecten lagen en liggen op de plank, wat is de impact en wat zijn de leerlessen?

Link wordt na inschrijving doorgestuurd26/11/2020 12:30 - 13:30N\A

3 december: Denktank Transitie UGent over duurzaamheid in onderwijs: Hoe zorgen we ervoor dat ons onderwijs studenten goed uitrust om mee vorm te kunnen geven aan een duurzamere, rechtvaardigere toekomst? Verschillende docenten, beleidsmedewerkers en studenten aan de UGent die dagdagelijks bezig zijn met duurzaamheidseducatie gaan rond prikkelende vragen in debat.

Link wordt na inschrijving doorgestuurd03/12/2020 12:30 - 14:00N\A

Offline

Green Hub (Sint-Pietersnieuwstraat 33, benedenverdieping UFO)03/12/2020 12:30 - 14:0012

10 december: Inspiratiesessie rond voeding van de toekomst: Gebouwen, verwarming, auto's & vliegtuigen, materialen én... voeding. Dat zijn de vijf peilers van klimaatbeleid waar vol op moet ingezet worden.

Ook op ons bord zijn we aan een sterke transitie bezig! Voedselproductie-experten Laurens De Meyer (auteur van 'Moet er nog vlees zijn') en Katrien Verbeke (letus.be) nemen ons mee naar de (studenten)resto van de toekomst. Wat ligt er na 2030 op je bord? En wat is het belang daar van? Laat je inspireren!

Link wordt na inschrijving doorgestuurd10/12/2020 12:30 - 13:30N\A

17 december: Denktank Transitie UGent over duurzaam reisbeleid: Die 1ste stappen naar een duurzaam reisbeleid zijn gezet. Tijd voor die 2de stappen. Want ook voor vliegtuigreizen moeten de CO2-emissies halveren tegen 2030... Breiden we de 'groene stedenlijst' uit? Experimenteren we met een koolstofbudget voor dienstverplaatsingen? Verhogen we de CO2-bijdrage voor vliegreizen en subsidiëren we treintickets?

Link wordt na inschrijving doorgestuurd17/12/2020 12:30 - 14:00N\A

On campus

Green Hub (Sint-Pietersnieuwstraat 33, benedenverdieping UFO)17/12/2020 12:30 - 14:0013